DRUIVENSOORTEN

Een druivensoort is een type wijnstok gekenmerkt door een aantal fysieke eigenschappen: de vorm van bladeren en trossen, de kleur van de rijpe druiven, de samenstelling van de druiven.

Rood

 • Cabernet Sauvignon

  Afkomstig uit de Bordeauxstreek. Heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd dankzij de grands crus van de Médoc, ook al wordt hij over het algemeen geassembleerd met merlot en cabernet franc. Vervolgens vond de cabernet sauvignon zijn weg in de hele wereld: Californië, Australië, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Hij verleent een wijnstructuur, een diepe kleur en een lange bewaartijd. Tijdens het rijpen op eiken vaten wordt de wijn ronder en ontwikkelt hij aroma’s van rijpe zwarte bes, chocolade en vanille. Bij het verouderen worden de tannines fijner en vertonen ze toetsen van leder, kruiden en tabak.

  Lekker bij gekruid rood vlees en gerijpte kaas.

 • Cabernet
  Franc

  Geeft zijn aroma’s van rode vruchten zowel af in Val de Loire (waar hij zo goed als de enige druivensoort is voor de wijnen van Chinon, Bourgueil, St Nicolas de Bourgeuil en Saumur Champigny) als in de Bordeauxstreek (waar hij wordt verwerkt in de assemblage van de meeste Bordeaux). Met merlot maakt cabernet franc het grootste deel uit van de assemblage van de grote Saint-Emilion- en Pomerolwijnen. Hij heeft een lichtere kleur en minder tannine dan cabernet sauvignon, maar zorgt voor meer finesse, met soms plantaardige toetsen van bijvoorbeeld varen of groene paprika.

  In Loirewijnen past hij uitstekend bij fijne vleeswaren, wit vlees en gegrild gevogelte.

 • Merlot

  Sterk aanwezig in Bordeaux en makkelijk te kweken. Kende internationaal succes dankzij zijn donkere, dichte kleur, zijn evenwicht en zijn fruitige karakter met aroma’s van kers, zwarte bes en braambes. Met wat geduld ontwikkelt hij toetsen van pruimen, onderhout en kruiden. In assemblage met de cabernet franc bloeit hij helemaal open in de Libournaiswijnen, met de appellaties Saint-Emilion en Pomerol. Hij is ook terug te vinden in Languedoc (Beschermde Geografische Aanduiding 100% merlot), net als in Italië, Australië en heel de Nieuwe Wereld. Merlot is meest aangeplante druif ter wereld en wordt gekweekt op 250.000 ha.

  Aanbevolen bij rood vlees en wild bereid met venkel, dragon, zwarte olijven, pruimen en gekaramelliseerde uien.

 • Syrah

  In zijn historisch gebied, het noorden van Côtes du Rhône, is syrah het exclusieve ras voor Cornas, Crozes-Hermitage en Saint-Joseph, en maakt hij het grootste deel uit van Côte-Rôtie en Hermitage. Later veroverde hij het zuiden van Frankrijk (Côtes du Rhône en Languedoc) en onder meer Australië. Hij levert een zeer donkere wijn op, met een zijdeachtige textuur en een groot verouderingspotentieel. In zijn jeugd heeft hij een neus van viooltjes en zwarte peper, later evolueert hij naar muskus, leder en truffel. In de mond mengen zich rood en zwart fruit, kruiden, chocolade en zoethout. Hij wordt door liefhebbers van complexe wijn sterk gewaardeerd in Grenache en Mourvèdre.

  Te schenken bij krachtig rood vlees, wild en pittige kaas.

 • Gamay

  De enige druif voor de Beaujolais en zijn tien crus (Brouilly, Fleurie, Morgon, St-Amour, Chénas, Régnier, Juliénas, Moulin-à-Vent). Gamay is nog terug te vinden in enkele andere kleine appellaties in het centrum, maar wordt weinig gebruikt buiten Frankrijk. De frisse en vlotte wijn kan beter worden met de jaren indien hij afkomstig is van goede terroirs. Hij krijgt in dat geval en boeket van viooltjes, rood en zwart fruit en zelfs van kers met pepertoetsen.

  Geschikt bij Lyonese gerechten (worst, rillettes en terrines), wit vlees en gevogelte.

 • Pinot Noir

  Het exclusieve ras voor de grote rode wijnen van Bourgogne. De wijn die hij oplevert wordt tot de beste ter wereld gerekend. Pinot noir is herkenbaar aan de heldere kleur. Als hij jong is, geeft hij aroma’s af van fruit, kers, zwarte bes en framboos. Nadien evolueert hij naar meer complexiteit met kruidige, dierlijke en aardetoetsen. In de beste crus kan hij zeer lang worden bewaard. Hij is ook terug te vinden in de Loire (Sancerre en Menetou, bijvoorbeeld) en in Californië. In de Elzas geeft hij een wijn met pepertoetsen, die fris en jong wordt gedronken.

  De Bourgognes passen bij een runderstoofpot, wit vlees, eend en gevogelte met zachte kruiden, peper en mosterd.