Food and wine pairing


Welke wijn bij welk gerecht? Of welk gerecht bij welke wijn? Het hangt ervan af of je eerst het gerecht of de wijn kiest. Maar in ieder geval zal een verstandige combinatie het plezier aan tafel vertienvoudigen, terwijl een ongelukkige combinatie zowel het gerecht als de wijn dreigt te bederven.

Er bestaat geen toverformule die in alle omstandigheden werkt. Dat komt deels door de talloze nuances en variaties in de bereiding van onze favoriete gerechten, zelfs bij traditionele recepten. Maar er zijn verschillende benaderingen om tot smakelijke combinaties te komen.

Overeenkomsten op basis van productiegebieden

Een eerste benadering houdt rekening met de productiegebieden. Zo gaat zuurkool natuurlijk samen met Elzaswijn, cassoulet met Cahors-wijn, Comté met Jura-wijn, geitenkaas met Loire Sauvignon of entrecote met een rode Bordeaux-wijn.

Overeenkomsten op basis van complementariteit of oppositie

Complementariteit betekent het kiezen van een wijn met soortgelijke aromatische toetsen als die van het gerecht. Bij een licht gerecht een lichte wijn. Bij een vrij rijk gerecht een krachtige wijn en bij een zeer rijk gerecht een zeer krachtige wijn. Bij een zuur gerecht, een zure wijn...

Als we inzetten op de tegenstellingen van smaken of texturen, spelen we op de contrasten. Een vette en kleverige geitenkaas met een levendige en frisse witte wijn van Sauvignon. Een Aziatisch gerecht met een licht zoete Elzasser wijn om het contrast tussen het vuur van het gerecht en het zoet van de wijn uit te buiten.

In het geval van Roquefort en Sauternes verkennen we beide logica's tegelijkertijd. Het zoute van de kaas contrasteert met het zoete van de wijn, maar het vette van de kaas roept het vette van de zoete wijn op.

Overeenkomsten op basis van kleur

Tot slot kunt u de kleuren gebruiken om eten en wijn te combineren. Een witte kaas, zoals geitenkaas met een zeer lichte witte wijn, op basis van Sauvignon. Een meer gele kaas met een gelige wijn, bijvoorbeeld een Munster met Elzasser Gewurztraminer. Voor vis moet een levendige en aromatische witte wijn worden gekozen bij kabeljauw, als de vis gekleurd is door de saus, moet een kleurrijkere witte wijn worden geprobeerd, op basis van chardonnay of een Bordeaux die door het vat is gegaan, als rode mul of tonijn wordt gekozen, worden rosés en clairets of tavels op tafel uitgenodigd. Hetzelfde geldt voor gevogelte of wit vlees, die heel goed samengaan met witte wijnen of ondiepe rode wijnen. Voor rood vlees wordt de voorkeur gegeven aan robijnrode wijnen uit de Rhône of Bordeaux. Voor gestoofde gerechten en wild met een bruine tint kiezen we voor wijnen met een geëvolueerde kleur, met roodbruine reflecties. Verrassend, nietwaar? En toch werkt het vaak heel goed.


Gerechten

Aperitief

Aperitief

Voor het aperitief wordt de voorkeur gegeven aan lichte en levendige wijnen. Ze zijn verfrissend en openen de eetlust. Afhankelijk van het seizoen en de gelegenheid kiezen we voor bubbels, frisse witte wijnen of lichte rosés.
Bekijk onze selectie wijnen en bubbels voor het aperitief


Slaatjes

Slaatjes

Voor slaatjes, die we niet overgieten met vinaigrette, kies je frisse en levendige witte of rosé wijnen. Houd rekening met de kruiden bij het kiezen van de wijn.
Bekijk onze selectie wijnen voor de slaatjes


Quiches en hartige taarten

Quiches en hartige taarten

Voor quiches en hartige taarten kiezen we veelzijdige, fruitge witte, rosé of rode wijnen. We maken een onderscheid tussen quiche met zalm en broccoli of een hartige taart met spek en champignons.
Bekijk onze selectie voor quiches en hartige taarten


Fruits de mer

Zeevruchten, schaal- en schelpdieren

Voor zeevruchten, schaal- en schelpdieren kiezen we fijne en delicate witte wijnen die de gerechten respecteren en benadrukken. De witte wijnen uit Borgondië , grote witte wijnen uit de Elzas, Rhône of Bordeaux. Of waarom niet een champagne ? Er zijn veel opties.
Bekijk onze selectie wijnen en champagnes voor zeevruchten, schaal- en schelpdieren


Gegrilde vis

Gegrilde vis

Kies een droge, frisse witte of rosé wijn bij de gegrilde vis. Bijvoorbeeld een Chablis-wijn, een wijn op basis van sauvignondruiven of een Picpoul-de-pinet rechtstreeks uit de Languedoc.
Bekijk onze selectie wijnen voor gegrilde vis


Vis met saus

Vis met saus

Voor vis met lekker sausje kiezen we een aromatische wijn met een beetje vet, zoals een witte wijn uit Bourgondië of Bordeaux, een beetje houtachtig. Laten we ook de witte wijnen uit de Elzas of de Rhône niet vegeten. En voor een lichte rode wijn, denk dan aan de pinot noir uit Alsace, cabernet franc uit de Loire of gamay uit de Beaujolais.
Bekijk onze selectie wijnen voor vis met saus


Oesters

Oesters

Champagne en Crémant kunnen wonderen doen bij oesters. Maar ook witte wijnen die worden geproduceerd in gebieden dicht bij de zee zijn een geschikte partner. Denk maar aan wijnen uit Bordeaux, Loire, Languedoc of Roussillon.
Bekijk onze selectie wijnen en bubbels voor oesters


Mosselen

Mosselen

Voor mosselen kunnen we een witte wijn uit de Loire, Bordeaux, Languedoc of Roussillon kiezen. Of een andere kuststreek die een verse, levendige en licht gejodeerde wijn produceert.
Bekijk onze selectie wijnen voor mosselen


Charcuterie

Charcuterie

Om een mooi bord charcuterie te begeleiden kiezen we graag voor een fruitige, rode en lekkere wijn uit Frankrijk, Italië of Spanje. Maar we sluiten de witte wijnen zeker niet uit, vooraal bij de aperitief.
Bekijk hier onze selectie wijnen voor charcuterie


Gevogelte

Gevogelte

Om delicaat gevogelte te begeleiden kiezen we voor witte of rode wijnen die niet te demonstratief zijn, tenzij de saus dat toestaat. Voor kip met morieljes en gele wijn, nemen we een gele wijn op basis van savignindruiven. Voor rode wijnen zijn de verschillende Beaujolais-wijnen bijzonder geschikt.
Bekijk onze selectie wijnen voor gevogelte


Wit vlees

Wit vlees

Voor wit vlees zijn rode wijnen uit de Rhône, de Bourgogne en de Beaujolais ideaal. Vooral als ze niet gekenmerkt zijn door rijping op eikenhouten vaten. Maar witte wijnen kunnen ook werken. Om de juiste keuze te maken, moeten we rekening houden met de bijgerechten en de eventuele saus.
Bekijk onze selectie wijnen voor wit vlees


Rood vlees

Rood vlees

Bij het rode vlees zijn mooie rode wijnen uit Bordeaux ideaal. Je kan ook kiezen voor een fijne wijn uit de zuidelijke Rhone-streek of mooie, krachtige, licht houtige wijnen uit Portugal, Spanje of de nieuwe wereld.
Bekijk onze selectie wijnen voor rood vlees


Gegrild vlees

Gegrild vlees

Voor gegrild vlees, met licht gerookte aroma’s, kiezen we voor robuuste rode wijnen en waarom ook niet houtachtige wijnen. Met aanwezigheid en materie zoals de fijne Rhone-wijnen, Bordeaux-wijnen uit Zuid-Europa en de nieuwe wereld.
Bekijk onze selectie wijnen voor gegrild vlees


Konijn

Konijn

Konijn is een democratisch en delicaat gerecht dat te vaak wordt afgeserveerd. Afhankelijk van het recept (mosterd, pruimen, spek …) kiest men voor een witte of een rode wijn. Altijd aromatisch en fruitig. De Rhône-streek zit vol oplossingen voor dit gerecht.
Bekijk onze selectie wijnen voor konijn


Vederwild

Vederwild

Voor vederwild met een minder uitgesproken smaak zoeken we fruitige rode wijnen met gesmolten tannines, zoals de pinot noir uit de Elzas. Wijnen op basis van syrah die licht geëvolueerd zijn en delicate rode wijnen uit de Bourgogne.
Bekijk onze selectie wijnen voor vederwild


Grof wild

Grof wild

Voor grof wild, met meer uitgesproken smaken, kiezen we rode wijnen van een bepaald kaliber, licht geëvolueerd, uit de Bordeaux, de Rhône of Bourgogne. Maar ook mooie flessen uit Italië, Portugal of Spanje.
Bekijk onze selectie wijnen voor grof wild


Verse, delicate kazen

Verse, delicate kazen

Bij verse kazen wordt gekozen voor een frisse, levendige witte wijn uit dezelfde streek van herkomst. En voor alle subtiele en delicate kazen biedt een witte wijn in dezelfde stijl de beste combinatie.
Bekijk onze selectie wijnen voor verse, delicate kazen


Sterke kazen

Sterke kazen

Bij sterke of harde kazen zijn witte wijnen vaak geschikter, vooral als ze afkomstig zijn uit de streek waar de kaas wordt geproduceerd. Voor een rode wijn vermijden we best tannines en houtachtigheid en zoeken we naar een fruitige, gemakkelijk drinkbare wijn.
Bekijk onze selectie wijnen voor sterke kazen.


Fondue, raclette en tartiflette

Fondue, raclette en tartiflette

Bij gerechten met gesmolten kaas geven we de voorkeur aan witte wijnen uit hetzelfde productiegebied. Wij kiezen daarom voor witte wijnen uit Wallis, Jura, Savoie of Elzas. En als we absoluut rode wijn willen, proberen we ook in dezelfde regio te blijven of kiezen we een lichte en fruitige wijn.
Bekijk onze selectie wijnen voor fondue, raclette en tartiflette


Foie-gras

Foie gras

Kies bij het begin van de maaltijd voor een witte wijn die niet te zoet is. Waarom niet een wijn op basis van viognier of uit de Elzas. Als je de voorkeur geeft aan de klassieke combinatie met een zoete wijn, serveer de foie gras dan aan het einde van de maaltijd, net voor het dessert, om te voorkomen dat je smaakpapilen van bij het begin verzadigd raken.
Bekijk onze selectie wijnen voor foie gras


Chocoladedesserts

Chocoladedesserts

Bij chocolade moet rekening worden gehouden met het suikergehalte en de bitterheid. Voor een geconcentreerde chocolade, zonder suiker, is een droge rode wijn zeer geschikt. Als de chocolade niet erg geconcentreerd en relatief zoet is, is het beter te kiezen voor een natuurlijke zoete wijn.
Bekijk onze selectie wijnen voor chocoladedesserts


Desserts met rood fruit

Desserts met rood fruit

Voor desserts met rood fruit is het tijd om een typische wijn als Tavel uit de Rhône of Clairet uit Bordeaux tevoorschijn te halen. Maar je kan ook keizen voor een zoete natuurlijke rode wijn zoals Rivesaltes, Banyuls en Colliour. Of zelfs een glas robijnrode porto.
Bekijk onze selectie wijnen voor desserts met rood fruit


Desserts met wit fruit

Desserts met wit fruit

Voor desserts met wit fruit gaat de voorkeur uit naar aromatische witte wijnen die wit fruit oproepen, zoals witte wijnen uit de Rhône of de Languedoc. Zoete en stroperige witte wijnen doen het ook goed.
Bekijk onze selectie wijnen voor desserts met wit fruit


Choucroute

Choucroute

Bij een choucroute kiezen we voor een regionale combinatie en raden we witte wijnen uit de Elzas of de Moezel aan, aan de Luxemburgse of Duitse kant. En als de gelegenheid zich voordoet, overwegen we ook een Oostenrijkse wijn, waarvan de kwaliteit alleen maar toeneemt. Of waarom geen Belgische wijn?
Bekjik onze selectie wijnen voor choucroute


Paella

Paella

Bij de paella wordt het een droge en levendige witte wijn of een fruitige rode wijn, afhankelijk van je voorkeur en het recept. Maar we gaan van de gelegenheid gebruik maken om de Spaanse wijnen te ontdekken.
Bekijk onze selectie wijnen voor paella


Couscous

Couscous & Tajines

Voor couscous en tajines kies je fruitige, makkelijk drinkbare rode wijnen met rondheid. Vooral als het recept fruit bevat zoals druiven, citroenen of pruimen. Rode wijnen uit het Rhônegebied bieden goede oplossingen, maar ook Spanje, Italië en de nieuwe wereld zijn het overwegen waard.
Bekijk onze selectie wijnen voor couscous en tajines


Pizza’s, pasta’s en lasagnes

Pizza’s, pasta’s en lasagnes

Bij pizza, pasta en lasagne moet rekening worden gehouden met de zuurgraad van de tomatensaus. Tanninerijke rode wijnen moeten worden vermeden ten gunste van gestructureerde rosé wijnen en fruitige rode wijnen met een aangename frisheid.
Bekijk onze selectie wijnen voor pizza’s, pasta’s en lasagnes


Aziatische keuken

Aziatische keuken

Bij de Aziatische keuken denken wij aan witte wijnen uit de Elzas, bij voorkeur pinot gris of gewurztraminer. Maar ook witte wijnen uit het Zuiden of zelfs uit de nieuwe wereld, met voldoende substantie en vet zijn aan te bevelen.
Bekijk onze selectie wijnen voor Aziatische keuken


Sushis

Sushi, sashimi, maki

Voor sushi, sashimi en maki kiezen wij voor elegante en delicate witte wijnen uit de Bourgogne, de Elzas, met de Rieslingdruif voorop, of de Rhônevallei. Bubbels zijn ook heel erg geschikt voor een feestelijk en contrastrijk moment.
Bekijk onze selectie wijnen voor sushi, sashimi en maki


Asperges

Asperges

Het is niet gemakkelijk om asperges en wijn te combineren. Maar je kan witte wijnen uit het Zuidwesten of uit de Elzas proberen met vrij goede resultaten, afhankelijk van de gekozen begeleiding.
Bekijk onze selectie wijnen voor asperges


Truffel

Truffel

Bij truffel, een fijn en delicaat ingrediënt, kiezen wij voor zeer fijne wijnen, zoals Bordeaux-wijnen op basis van merlot uit Saint-Emilion of Pomerol en Rhône-wijnen op basis van syrah zoals de appellaties Côtes Rôtie of Crozes Hermitage. Of pinot noir uit de Bourgogne.
Bekijk onze selectie wijnen voor gerechten op basis van truffel