
magnum
Uniek in België! Een assortiment met meer dan 15 magnums, het perfecte cadeau voor diners met vrienden.
Eerst en vooral is het belangrijk te stellen dat wijn van nature sulfieten bevat. In functie van de omgeving kan een wijngaard immers zwavelverbinding overdragen aan de druiven die worden geproduceerd en tijdens de gisting. Dit kan leiden tot de productie van zwavelverbindingen, sulfieten.
De vermelding "wijn zonder sulfieten" betekent dus eigenlijk "zonder toegevoegde sulfieten". Tijdens de alcoholgisting zal de gist op natuurlijke wijze zwaveldioxide produceren, een chemische verbinding die behoort tot de familie van de sulfieten. Het gaat dan om een heel kleine hoeveelheid, maar ondanks alles zijn er toch sulfieten aanwezig.
Wijn zonder sulfieten wordt ook "natuurlijke wijn" genoemd.
"Sulfieten" is een generieke term voor de familie van chemische verbindingen, afgeleid van zwavel.
Als er sulfieten worden toegevoegd aan de wijn, gebeurt dit vooral om twee redenen: hun antioxiderend vermogen en hun antiseptisch vermogen.
Het antioxidant maakt de wijn beter bestand tegen wijzigingen die hij mogelijk kan ondergaan bij contact met de lucht. Het antiseptisch vermogen wordt zeer gewaardeerd omdat wijn vanuit chemisch standpunt een onstabiel product is. Er kunnen zich bepaalde bacteriën en gisten ontwikkelen die de kwaliteit van het product definitief kunnen veranderen.
De sulfieten zorgen dus voor een betere houdbaarheid van de wijn.
Steeds vaker ontwikkelen mensen een allergie voor sulfieten, want die komen veel voor in industriële producten. Deze allergieën kunnen leiden tot huiduitslag of hoofdpijn. Met een wijn zonder sulfieten vermijdt men deze problemen die 1% tot 2% van de bevolking treffen.
Sommige mensen verklaren ook geen hoofdpijn te hebben wanneer ze wijn zonder sulfieten drinken, maar wel wanneer de wijn sulfieten bevat.
De productie van wijn zonder sulfieten vraagt heel wat oplettendheid om een product van kwaliteit te garanderen. Zo moet de wijnbouwer letten op de kleur van de wijn die bruin kan worden als het bijvoorbeeld om witte wijn gaat, of op de smaak van de wijn die snel azijnachtig kan worden. Niet iedereen is in de wieg gelegd om wijn zonder sulfieten te maken! Eerst en vooral moet men beschikken over een goede techniek.
Een wijn zonder sulfieten of een natuurlijke wijn levert ook smaakverschillen op. Daar waar bij de meer traditionele wijnen heel wat zaken worden toegevoegd aan het product, op het niveau van de verwerking van de druiven en op het niveau van de wijnbereiding, blijven wijnen zonder sulfieten meer "brut". Dit kan zich laten voelen op smaakniveau met een meer uitgesproken druifsmaak. Sommige wijnbouwers spreken van zuiverheid, van een sterker en wilder karakter. Ontdek onze selectie...
per fles van 75 cl
Uniek in België! Een assortiment met meer dan 15 magnums, het perfecte cadeau voor diners met vrienden.