tab.fav
tab.tasting
title










Kenmerken
Beschrijving
Donkere, intens paarse kleur. Zeer aromatische neus, met rijp fruit en een zeldzame toets van zwart fruit. Zacht bij de aanzet, strelend naarmate hij zich ontwikkelt, bijzonder fruitig in het midden, goed gemaakt en smaakvol, de wijn strekt zich uit op de afdronk met een goede lengte en geen bochten afsnijden. Een fijne Outsider.
James Suckling
Aroma's
Primaire aroma's


Secundair aroma

Druivenrassen
Smaakadvies

Productieproces
Teelt/bodem: duurzame wijnbouw, onderploegen van de bodem onder de wijnstok met gras in het midden van de rijen over 100% van de wijngaard. Herbeplanting indien nodig, matige handmatige bladdunning, trosdunning indien nodig. Organische meststoffen, rationele fytosanitaire behandelingen (biocontrole). Geen onkruidverdelgers, insecticiden of anti-botrytis behandelingen. Oogst: 100% met de hand in kratten. Merlot: van 14 september tot 21 september 2022. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot: van 26 september tot 4 oktober 2022. Vinificatie: dubbele sortering van de druiven voor en na de ontsteeling op triltafels en vatting met een slangenpomp (voorsortering). Met een slangenpomp (koude voorgisting bij 8° tot 10° gedurende 48 tot 72 uur). Traditionele vinificatie door overpompen in betonnen vaten en afponsen in houten en betonnen vaten (gedeeltelijk). Persen met een verticale pers. Rijping: malolactische gisting door co-inoculatie tijdens de gisting. Rijping op droesem met roeren. Rijping per druivensoort: Cabernet Sauvignon: 100% in nieuwe vaten gedurende 18 maanden, Merlot: 100% in betonnen eieren, dolia, KB-beton gedurende 12 maanden en 6 maanden in betonnen kuipen, Cabernet Franc: 100% in nieuwe vaten gedurende 18 maanden, Merlot: 100% in betonnen eieren, dolia, KB-beton gedurende 12 maanden en 6 maanden in betonnen kuipen. in betonnen vaten, Cabernet Franc: 18 maanden in 500L vaten (20% nieuw, 80% 1 tot 4 wijnen), Petit Verdot: 8 maanden in terracotta potten en 10 maanden in vaten van 1 tot 2 wijnen.Expertcommentaar






Domein
Clos ManouFrançoise et Stéphane Dief
Eigenaar

Beetje bij beetje hebben we de afgelopen 20 jaar prachtige terroirs gezocht en gevonden die uitsluitend zijn beplant met wijnstokken met een hoge dichtheid, d.w.z. ongeveer 10.000 wijnstokken per hectare. Zo is het domein ontstaan, altijd met dezelfde passie, dezelfde smaak voor detail, dezelfde geest van precisie en nauwkeurigheid... evoluerend van 12 are naar 18 hectare vandaag, inclusief de aankoop van een cru artisan van 4 hectare en een cru bourgeois van 7 hectare. Het was in 1998, in onze garage die we als kelder gebruikten, dat we onze 1ste wijnoogst vinficeerden: slechts 600 flessen. Een wijn zoals we die graag drinken, gemaakt met zorg en aandacht voor detail, een heel precieze wijn zoals jij die ook graag drinkt.